salam muhibah kepada semua pembaca. Maaf sudah lama sy meninggalkan blog nie tanpa update.

kemegahan BURJ AL- ARAB di Dubai

Burj Al Arab (Arab: برج العرب, “Menara Orang-orang Arab”) satu hotel mewah di Dubai, Emiriah Arab Bersatu diurus oleh Jumeirah Group dan dibina oleh Said Khalil. Hotel 7 bintang ini, merupakan bangunan Hotel tertinggi dunia Ia telah direka bentuk oleh Tom Wright WS Atkins PLC. Di 321 meter (1,053 kaki), ia bangunan tertinggi digunakan secara eksklusif sebagai sebuah hotel. Bagaimanapun, Burj Khalifa, juga di Dubai, yang telah pun mengatasi ketinggian Burj Al Arab, akan bawa pulang gelaran ini atas perasmiannya pada bulan Disember 2009. Burj Al Arab berdiri satu pulau buatan 280 meter (919 kaki) keluar daripada pantai Jumeirah, dan dan bertalian tanah besar oleh jambatan yang swasta berlengkok. Ia satu struktur ikonik, direka untuk melambangkan transformasi bandar di Dubai dan untuk ajukan mengalunkan layar bot.

Mungkin anda sudah sedia maklum mengenai rahsia disebalik rekaan mewah ini. Effect dan impak dari design ini sgt besar ertinya pada maruah Islam.

Seluruh pelusuk bumi tahu, dunia islam berasal dr arab. Walaupun ada antara mereka ialah yahudi dan kristian, tetapi Arab lebih sinonim dgn org beragama Islam.

Tetapi mengapa design burj al arab begini?!

Mungkin Dubai mahu bersikap terbuka akan hal ini…. Tp impaknya pula bagaimana? dgn membawa nama arab satu hal…. Satu lg… souvenir Burj al-arab. Memang cantik2 dan menarik2 belaka… ada yg bersalut silver, ada yg bersalut emas siap ada kristial lagi… tetapi nak membeli kena fikir 10kali sbb tanda salib tue ada pada setiap repika burj al-arab.

Mungkinkah org kristian mahu org islam memiliki salib dgn cara begini? Subahanallah…. Jika hanya gambar tidak mengapa. Kerana semua gambar burj al arab dari sudut pandngan darat. Iaitu dari kiri kanan dan hadapan… mereka langsung tidak komersial kan sudut pandangan belakang iaitu dr pandangan laut yg bole nampak jelas tanda salib.

mungkinkah ini menunjukkan pemikiran umat islam sudah dijajah oleh kristian? wallahualam…

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements